Wat is Paleo nu eigenlijk?

In de paleolithische tijd aten de holbewoners uitsluitend natuurlijke en pure voedingsmiddelen die een goede gezondheid en een juiste lichaamsbouw garandeerden. Zij aten letterlijk wat ze rondom zich in de natuur tegen kwamen: vlees (van kleine dieren), vis en schelpdieren, groenten, vruchten, noten en eieren. De inname van veel proteïnes en weinig koolhydraten bleek een zeer goed uitgebalanceerd dieet te zijn.

Doorheen de tijden begon de mens meer en meer te leven van veeteelt en landbouw en begon men ook meer te “bereiden” sinds de agrarische revolutie. Ons lichaam is vanaf het begin geconditioneerd om een bepaald patroon van voeding te verwerken, voornamelijk het voedsel tijdens de vroege evolutie van de mens. Vooral ons metabolisme heeft het zwaar met het verwerken van onze populaire voeding vandaag. (veel koolhydraten, suikers, granen en zuivel) Vergeet ook niet dat bv. de tarwes die we nu eten niet meer lijken op de oergranen die we toen consumeerden.

Tegenwoordig eten we vooral industrieel bewerkte voeding met een zeer hoog suiker- en vetgehalte, oververzadigd in gluten en chemicaliën (hoge productie aan lage kost). Hierdoor is onze moderne voeding eigenlijk van zeer slechte kwaliteit en onder alle niveau betreffende de echte voedingswaarde.

Door terug te gaan naar pure producten en te kiezen voor biologische groenten en fruit, grasgevoerd vlees van loslopende runderen, gevogelte, wilde vis en natuurlijke vetten kies je voor volwaardige voeding. Durf nee te zeggen aan de valse reclame met holle slogans zoals low fat, zero sugar, low calorie en etiketten vol ingrediënten die je zelfs niet kan uitspreken.

Kies elke maaltijd weloverwogen voor puur natuur, laat voeding je geneeskracht zijn!

caveman
Pyramis-Structure

Ik geloof in het kiezen voor volwaardige voeding en om jezelf gezond te eten, zo wordt je dagelijkse voeding je medicijn voor je eigen wellbeing. Elk ingrediënt op je bord afwegen en constant calorieën tellen is dan niet meer relevant, door je zelf op een gezonde manier te voldoen en naar je lichaam te luisteren, kom je vanzelf terug in balans.

Welke voedingsmiddelen volledig vermijden:
– granen en peulvruchten
– geraffineerde suikers
– vette zuivel
– plantaardige oliën

Welke biologische voedingsmiddelen wel eten:
– vlees van herkauwers: rund, hert, lam,…
– orgaanvlees: lever, nier, beenmerg, hart, zwezerik
– (vooral groene blad-)groenten: spinazie, boerenkool, rucola, paprika…
– vis en week-, schaal- en schelpdieren: oesters, mosselen, wilde zalm, sardines…
– eieren (ook de dooiers!)
– bouillon gemaakt van beenderen en botten
– gefermenteerde levensmiddelen: zuurkool en kimchi
– gezonde vetten uit bv. avocado olie, macademia olie, noten, zaden, vis…

De gerechten die ik label als – Whole30 – zijn hardcore paleo en dus perfect om te starten met paleo en je manier van eten om te gooien of om tussendoor nog eens een maand echt super clean te eten. Whole30 is eigenlijk letterlijk 30 dagen super strikt clean eten, waardoor je je lichaam kan resetten en zelf intoleranties en allergieën kan opsporen. Dus bovenop paleo ook geen alcohol, geen honing, geen witte kazen…  en ook geen nuftig samengestelde gerechten zoals gluten vrije pannenkoekjes. 100% clean betekent enkel groenten en proteïnes die puur natuur bereid zijn.

Ik selecteer voeding volgens een heel simpel principe: komt het zo uit de natuur of komt het uit de fabriek? Op die manier elimineer je veelal de vraag: “Is dit paleo?”

Wetenschappelijk onderzoek en epidemiologische studies tonen aan dat diëten die rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde en omega-3 vetten problemen met obesitas, kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en cognitieve achteruitgang drastisch verminderen. (bv. optimalegezondheid.com)

Zelf heb ik een vrij snel en makkelijk gewichtsverlies mogen ervaren (33 kg op 5 maanden) en heb ik nu veel minder last van gezwollen benen (gluten gevoelig), plus een massa energie! Mijn slaapkwaliteit is ook enorm verbeterd en vooral mijn spijsvertering werkt nu optimaal en daarboven straal ik dit ook echt uit!

Ik volg de paleo levensstijl ongeveer 95%, ik “zondig” af en toe met een sneetje zelf gebakken spelt brood, een portie hummus of een bordje quinoa… Als ik echt uit de band spring (als ik uitgenodigd ben en ik heb echt geen keuze) ben ik dezelfde avond – en tot 4  dagen daarna – echt ongemakkelijk in mijn vel en zwel ik helemaal op. Ik ben nu dus ondertussen heel bewust van mijn lichaam en van de kracht van weloverwogen te eten.

Paleo is een gezonde levensstijl, geen religie! Er zijn grijze zones en vele variaties… het komt erop neer dat jij voor jezelf uitmaakt wat werkt voor jouw lichaam.

Paleo types van (heel) strikt naar soepel: whole30 – strict paleo – vegan paleo (pegan) – normal paleo – lacto paleo (primal) – low carb paleo – 80/20 paleo.

Het is niet makkelijk om een jarenlange levensstijl volledig om te gooien, maar als je na een paar maanden een mooi resultaat ziet en je voelt je ook gewoon veel beter, wil je echt niet terug naar af!

Vergeet niet dat je lichaam nu eenmaal bestaat uit wat je eet… en je smaakpapillen zullen zich snel aanpassen aan de verse smaak van natuurlijke ingrediënten.

Eat well, be happy, love food ♡

Betinjan