Ingrediënten

Hier vind je een lijst van ingrediënten die je (meestal) niet zomaar in de reguliere supermarkt aankoopt. Vele ingrediënten zijn een super gezond biologisch alternatief voor standaard geraffineerde producten. Deze lijst evolueert constant, bij elk nieuw recept horen meestal nieuwe producten om te ontdekken en niet enkel voor paleo. Gewoon proberen, just go for it!

ARROWROOT

of pijlwortelmeel heeft dezelfde binding als aardappelzetmeel maar geeft een bijzonder luchtig resultaat en is veel lichter verteerbaar. Het is smaak-en reukloos en bindt al op zeer lage temperatuur.

FURIKAKE

Is een kruidenmix uit Japan meestalbestaande uit: gedroogde vis,gedroogde groenten, zeewier, sesamzaadjes en zout. Een perfecte topping voor rijst, salades, vis, udon, sushi enz…s.

GHEE

is een Indiase vorm van geklaarde boter. Ghee kan tot veel hogere temperaturen verhit worden dan boter of olie, spat minder en versterkt de smaak van kruiden en specerijen.

JIOAGULAN

is een klimplant uit de komkommerfamilie uit China. Het kruid der onsterfelijkheid is zeer geneeskrachtig, waaronder cholesterolverlagend.

GOMASIO

is een smaakmaker uit de Japanse keuken, Goma (ごま) betekent ‘sesamzaad’ en shio (塩) betekent ‘zout’. Dit is een gezonde en heel lekkere vervanger voor standaard geraffineerd keukenzout. Gomasio kan worden gebruikt in salades, soepen, groente- en graangerechten of op broodbeleg en is een goede voedingsbron van calcium.

KOKOS AMINOS

is een geheel biologische marinade die gemaakt is van gefermenteerd kokosbloesemsap (met een beetje zout) die op een natuurlijke manier gerijpt is. Dit is een gezonde vervanger voor sojasaus aangezien het volledig rauw is en praktisch PH neutraal.

KOKOSBLOESEMSUIKER

is een biologische groffe natuurlijke suiker zonder additieven die voortkomt van de nectar van de kokosbloem. Bij de duurzame productie komt geen raffinage of verhitting te pas. Het is rijk aan vitamines en mineralen en zeer laag op de glycemische index (35). Een ideaal alternatief voor diabetes type 2.

KUKICHA

of bocha is een super gezonde Japanse thee gemaakt van de twijgjes en stengels van de groene theeplant. Kukicha is een bom aan antioxidanten en mineralen zoals calcium, zink, koper, mangaan en fluoride. Het bevat vitamine A, B en C en het ondersteunt de gezonde functie van de nieren en de lever. Het bevat weinig cafeïne en kan dus ook door kinderen worden gedronken.

CHLORELLA

Deze groene alg bindt zich aan zware metalen, die op deze manier het lichaam veilig kunnen verlaten via de normale spijsvertering. Chlorella is mogelijk de krachtigste natuurlijke ontgifter van alle voeding die wij kennen en mag daarom met recht een superfood worden genoemd.

KOMBU

is een gedroogd bruinwier dat gegeten kan worden als groente of meegekookt kan worden in soep en rijst of als een wrap gebruikt kan worden. Gemalen kan je het toevegen aan marinades, sauzen en in beslag. De gedroogde vellen zijn jaren houdbaar.

KUZU

is een wit poeder gemaakt uit de wortel van de kuzuplant en wordt vooral gebruikt als bindmiddel. Kuzu wordt gedroogd aangeboden als poeder of in blokjes. Eens verhit is het transparant en kan dus ook gebruikt worden in bv bouillons.

QUINOA

is een oergraan, dat volledig glutenvrij is en boordevol eiwitten zit. Het bevat veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Zeer laag op de glycemische index en dus ideaal voor diabetes type 2. Een pseudo-graan is niet echt 100% paleo…

SPIRULINA

bevordert de ontgifting van je lichaam. Het versterkt je immuunsysteem en gaat de schade tegen van vrije radicalen. Een dagelijkse dosis chlorella en spirulina is een geschenk voor je lichaam!

TAHINI

is een pasta gemaakt van sesamzaad en vormt de basis van tahinsaus (bij shoarma en falafel) en voor hummus.

UME-SU

is het rode sap van gepekelde umeboshi-abrikozen en shiso bladeren. Wegens zijn lichtjes zure smaak kent hij dezelfde toepassingen als azijn. Ume-Su wordt gebruikt in vinaigrettes, mayonaises, pickles… Zijn smaak verricht ook wonderen bij gebakken groenten, rijst, couscous of deegwaren en hij versterkt de smaak van tofu.

KALEBAS

of squash is een pompoen met draderig vruchtvlees. Nadat hij gegaard is, kan je met een vork het vruchtvlees eruit krabben en lijkt dit op een fijne spaghetti. Laag in calorieën en hoog in voedingswaarde, een gezond alternatief voor pasta.

WIJNSTEENZUUR

is een bakpoeder dat gebruikt wordt als rijsmiddel in baksels om meer volume te geven en het geheel luchtiger te maken. Dit is een volledig natuurlijk product zonder chemische toevoegingen zoals fosfaten.

GOJI

De gojibes – ook wel happy berry genoemd – heeft een heerlijke intense smaak en zorgt volgens de Oosterse wijsheid voor extra levenskracht. Te gebruiken in yoghurt, smoothies, raw bars, granola of gewoon zo uit de hand als lekker tussendoortje. Behoort tot de categorie superfood!

BATAAT

ofwel zoete aardappel is super gezond, lekker en goed voor de lijn.  Het zit propvol voedingsvezels, vitamines en antioxidanten. Geliefd in de fitnesswereld en ideaal voor diabetes type 2.

Chiazaad

is een novel food in Europa, het zit vol proteïnen, vetten en vezels. In Mexico worden de zaadjes vooral toegevoegd aan water of vruchtensap – chia fresca – maar ze kunnen ook gebruikt worden in pap, pudding, brood, cake en salades.

Edelgist

bevat sporen van verschillende vitaminen en mineralen, het is echter enkel een aanzienlijke bron van B-complex vitaminen. Soms wordt edelgist  ook nog verrijkt met vitamine B12.
Edelgist heeft een vrij sterke smaak en wordt omschreven als noot- kaas of crème-achtig, waardoor het populair is als ingrediënt in kaasvervangers. Het wordt door veganisten en in paleo gebruikt als vervanger van kaas.